hamburger

Vedellä läträäminen kuluttaa sähköä

16.02.2023

Kerros- ja rivitaloissa vedenkulutus on keskimäärin 110 litraa/henkilö vuorokaudessa. Käytetystä vedestä suurin osa, keskimäärin 65 prosenttia on kylmää ja 35 prosenttia lämmintä vettä.

Vedestä maksetaan tyypillisesti joko kiinteänä osana vuokraa, tietty summa asukasta kohti tai huoneistokohtaisen kulutuksen mukaan. Huoneistokohtaisten vedenkulutusmittarien asentaminen uusiin rakennuksiin tuli pakolliseksi vuonna 2011 ja putkistosaneerausten yhteydessä vuonna 2013. Mittareiden etäluettavuus ja kulutukseen perustuva laskutus taas koskee asuinrakennuksia, joille on myönnetty rakennuslupa 23.11.2020 voimaan tulleen lain jälkeen.

Suihkussa käyminen, pyykin peseminen tai mikä tahansa veden käyttö kuluttaa veden lisäksi myös sähköä. Varsinkin veden lämmitykseen tarvitaan energiaa. Yhden vesikuution lämmittäminen 5 asteesta 55 asteeseen vie energiaa keskimäärin 58 kWh. Saman verran energiaa kuluu kuukaudessa, kun lämmittää sähköuunia tunnin verran päivittäin.

Suurin osa kodin käyttövedestä kuluu peseytymiseen, jolloin vähentämällä suihkussa läträämistä voi säästää niin vettä kuin energiaa. Viidentoista minuutin suihku päivittäin maksaa noin 450 euroa vuodessa ja viiden minuutin suihku 150 euroa vuodessa. Oletuksena energian hinta 10 snt/kWh ja veden hinta 3,4 eur/m3.

Yksi helppo keino on muistaa sammuttaa veden tulo saippuoinnin ajaksi. Lisäksi kannattaa kokeilla suihkutella hieman viileämmällä vedellä ja olla nopea.

Lähde