hamburger

Voisitko lainata tavaran ostamisen sijaan?

10.11.2023

Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan, kuinka monta esinettä omistat? Monesti ylimääräistä tavaraa kertyy huomaamatta kaapin pohjalle tai asunnon nurkkiin pölyttymään. Voikin tulla yllätyksenä, että keskiverto suomalaisperhe omistaa arviolta 10 000–50 000 tavaraa (Kinnunen, 2017).

Kun arjessa syntyy tarve uudelle tavaralle, saatamme helposti suunnata kauppaan ostoksille. Välillä voi kuitenkin pysähtyä miettimään vaihtoehtoja tavaran ostamiselle. Voisiko tarvittavan tavaran esimerkiksi lainata tai vuokrata?

Useimmista kirjastoista voi lainata erilaisia tavaroita, kuten porakoneita, tennismailoja, luistimia ja sykemittareita. Myös ystäviltä ja naapureilta on helppoa kysyä tarvitsemaasi asiaa lainaan. Lisäksi esimerkiksi lähialueen Facebook -ryhmät voivat olla oivia paikkoja tavaroiden lainaamiselle.

Viimeisten vuosien aikana tavaroiden vuokraaminen internetin välityksellä on lisääntynyt. Sekä yritykset että yksityishenkilöt tarjoavat tavaroita vuokralle erilaisten sovellusten avulla. Kannattaa myös tutustua omien vähällä käytöllä olevien tavaroiden vuokraamiseen ja lainata tavaroita niitä tarvitseville.

Lainaamalla tai vuokraamalla tavaroita säästät rahaa ja vähennät ympäristön kuormitusta. Parannat myös asumismukavuuttasi ja säästät varastotilaa, kun ylimääräisiä tavaroita ei tarvitse säilöä tarpeettomana. Saatat välttyä myös mahdollisilta hutiostoksilta, sillä voit kokeilla tarvitsemaasi tavaraa rauhassa ja arvioida sen tarpeellisuutta ennen lopullista ostopäätöstä.

Lähde