hamburger

Päästötöntä energiaa Green homes -asukkaille

24.11.2022

Green homes -toimintaan pääsee mukaan, jos vuokranantaja sitoutuu kiinteistön käytönaikaisen energian päästöttömyyteen vuoteen 2030 mennessä.

Käytönaikainen energia tarkoittaa suurilta osin lämmityskustannuksia. Siihen toki sisältyy esimerkiksi valaisuun, hisseihin ja muuhun yleisissä tiloissa käytettävä energia. Nämä ovat kuitenkin isoissa asuintalossa pieniä puroja verrattuna lämmitysenergiaan, joka vie leijonan osan kiinteistön tarvitsemasta energiasta.

Yksinkertaistettuna ja mutkat suoristettuna: Green homes -toimijat sitoutuvat lämmittämään asunnot päästöttömällä energialla vuoteen 2030 mennessä.

Suurin osa Green homes -asunnoista lämpenee kaukolämmöllä, jota tuottaa paikallinen energiayhtiö. Jotta vuokranantaja pääsee tavoitteeseen, on paikallisen energiayhtiön pystyttävä vastaamaan kysyntään, eli toimittamaan tarpeeksi päästötöntä kaukolämpöä.

Joissain paikkakunnilla tämä on mahdollista ja monet Green homes -toimijat ovat jo tavoitteessaan tai ainakin hyvässä vauhdissa tavoitteen toteuttamisessa. Joillain paikkakunnilla päästötöntä kaukolämpöä on vähemmän tarjolla, eikä sitä välttämättä vielä riitä kaikkiin asuntoihin.

Alalla on kuitenkin vahva usko siihen, että vuoteen 2030 mennessä päästöttömän kaukolämmön osuus kasvaa ja pian kukaan ei enää muista aikaa, jolloin asuntoja lämmitettiin jollain muulla.