Ota hävikki haltuun ja laita ruoka lautaselle roskiksen sijaan
Tiesitkö, että suomalaisissa kotitalouksissa muodostuu ruokahävikkiä yli 100 miljoonaa kiloa vuosittain (Luonnonvarakeskus 49/2021)? Tämä tarkoittaa, että keskivertokuluttaja heittää roskiin noin 25 kiloa syömäkelpoista ruokaa. Ruokahävikki on moniulotteinen ongelma, joka aiheuttaa turhaa ympäristökuormitusta. Yli kolmasosa ruokaketjun ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa, minkä vuoksi pienillä arkisilla teoilla on suuri merkitys hävikin vähentämisessä.
Omassa taloudessa syntyvään hävikkiin kannattaa kiinnittää huomiota pohtimalla, missä tilanteissa hävikkiä syntyy omassa arjessa. Onko jääkaappi aina pullollaan viimeisen käyttöpäivän ohittaneita pakkauksia? Tai ennättävätkö tuoreet vihannekset pilaantua ennen kuin ne ehtivät ruokapöytään? Löytyykö jääkaapin nurkista usein syömättä jääneitä jämäruokia? Kun tiedostaa, missä yhteydessä ruokahävikkiä helposti syntyy, omia tapoja ja tottumuksia voi muuttaa hävikin minimoimiseksi.
Ruokahävikin minimoimisella säästät sekä ruoantuotantoon käytettyjä resursseja että kukkaroasi. Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään syömäkelpoista ruokaa roskiin noin 500 miljoonan euron arvosta joka vuosi. Esimerkiksi nelihenkisen perheen kohdalla tämä tarkoittaa keskimäärin noin 500 euron säästöjä vuosittain. Keksitkö, mitä muuta sillä rahalla saisi?
Hävikin torjuminen alkaa suunnitelmallisuudella. Ruokaostokset kannattaa suunnitella etukäteen, jotta välttyy ostamasta turhaan sellaisia ruoka-aineita, joita kaapista löytyy jo valmiiksi. Pakkauskoot kannattaa puolestaan miettiä oman kulutuksen mukaan niin, etteivät avatut tuotteet pilaannu jääkaappiin ennen kuin ne ennätetään syödä. Tähteitä ei myöskään kannata koskaan heittää pois, sillä ne ovat käyttökelpoista ruokaa, jotka voi hyödyntää uuden maittavan aterian valmistuksessa. Tällaisilla arkisilla teoilla jokainen voi varmistaa, että ruoka päätyy lautaselle roskiksen sijaan. Pienellä suunnitelmallisuudella sujuvoitat arkeasi samalla, kun ilmasto ja lompakko kiittävät!
Ota ruokahävikki haltuun kolmella vinkillä:
- Muista suunnitelmallisuus! Laadi ostoslistasi ja tulevan viikon ruokalistasi sen mukaan, mitä raaka-aineita kotoasi löytyy jo valmiiksi. Vältä tarpeettomia heräteostoksia, ja osta sen sijaan tuotteita, jotka tulevat varmasti syödyksi omassa taloudessasi. Ruokaa ei myöskään kannata hamstrata varastoon ”pahan päivän varalle”, sillä tuotteet helposti unohtuvat ja vanhenevat kaappeihin.
- Säilytä oikein! Itsetehty ruoka säilyy jääkaapissa oikein säilytettynä 2–4 päivää. Jääkaappi kannattaakin pitää järjestyksessä, etteivät pilaantuvat ruuat unohdu takahyllyille homehtumaan. Myös pakastimeen kannattaa tehdä säännöllinen inventaario, jotta pysyt ajan tasalla sen sisällöstä.
- Ole kekseliäs! Edellisen päivän tähteitä ei kannata heittää pois, vaan niistä voi loihtia uuden herkullisen aterian. Esimerkiksi nahistuneet vihannekset voi heittää kasvissosekeittoon, ja pizza on takuuvarma keino hyödyntää lähes mikä tahansa ylimääräinen elintarvike. Ruoan valmistuksessa kannattaakin käyttää mielikuvitusta. Jos resepti vaatii puolestaan jonkin tietyn erikoismausteen tai -kastikkeen, mieti, voisiko sen korvata jollain toisella raaka-aineella.
Lähteet: